Delegacja samorządowców z Ukrainy na ziemi dzierżoniowskiej

DSC_0591

W dniach od 1 do 7 października gościliśmy w naszym powiecie ponad dwudziestoosobową delegację przedstawicieli samorządów lokalnych obwodu czerniowieckiego z Ukrainy. Podczas kilku spędzonych dni, samorządowcy zapoznali się podczas licznych prelekcji z organizacją samorządu terytorialnego w naszym kraju, podziałem pracy oraz kompetencji lokalnych samorządów, a także funkcjonowaniem spółek z kapitałem jst oraz jednostek organizacyjnych gmin.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się prelekcja dotycząca współpracy samorządów w ramach Stowarzyszenia Ziemia Dzierżoniowska oraz projektów partnerskich realizowanych ze środków unijnych wygłoszona przez p. Marcina Pawełka – Dyrektora Biura Stowarzyszenia.

Zwieńczeniem wizyty było podpisanie memorandum o współpracy pomiędzy Stowarzyszeniem Ziemia Dzierżoniowska a Stowarzyszeniem Jednostek Samorządu Lokalnego Obwodu Czerniowieckiego „Agencja Rozwoju Hromad Bukowiny”. W imieniu naszego Stowarzyszenia memorandum podpisali p. Marek Chmielewski oraz Witold Runowicz – Zastępcy Przewodniczącego Zarządu Stowarzyszenia.